Mercers Yard

download pdf button

Key Information
  • Project Name: Mercers Yard
  • Client: Ther Mercers Company
  • Architect: Ian Ritchie Architects
  • Main Contractor: Osborne
  • Stone Contractor: Maylim
  • Stone Used: Belgium Blue Limestone with Frosted, Bush Hammered, Flamed and Croute/Crusted Plate finishes
  • Completed: November 2016

Mercer’s Yard is £22m mixed use scheme, in Covent Garden. Designed by Ian Ritchie Architects, the development provides restaurant and retail space at the ground and basement levels, with 24 residential apartments on the upper floors.  The main contract was won by Osborne who awarded the stone paving package to Maylim.

With the building work taking place within Covent Garden’s Conservation Area, both storage and deliveries were a concern from the beginning.  To comply with the Conservation Area’s vehicular restrictions, Maylim requested that the Belgian Blue limestone be delivered on 12 tonne rigid vehicles.  To minimise the effect of the transport costs, Trans-European Stone arranged for the stone to be despatched from the Pierre Bleue Belge’s quarry on 24 tonne articulated vehicles and off-loaded at a temporary storage facility in Kent.  Once in the UK, it was re-loaded onto the smaller vehicles and, with 48 hours notice from Maylim’s site mamager, delivered to site.

In total 13 articulated 24 tonne trucks were despatched from Belgium, and 29 rigid 12 tonne vehicles made early morning deliveries to site.  The process worked remarkably well and the site was continually supplied with enough stone to ensure deliveries kept pace with the on-site installation team.

We have specified Belgian Blue on previous projects because we enjoy the subtlety of its colours, natural variations (fossils) and the wide range of finishes available. The setts and slabs provided were of the highest quality in terms of dimensional accuracy and of consistency of finish.

Jérôme Berteloot, Ian Ritchie Architects

Belgium Blue Limestone was a key element in the success of the public realm works at Mercers Yard, Covent Garden.  We were very pleased with the quality of stone provided and the assistance throughout the project with provision of samples and advice.  The resulting Piazza really contributes to the overall success of the scheme.

Matthew Roberts, Osborne